Bysanttia ja Venäjää
Tänä vuonna Eurooppa-päivä ja Venäjällä vietettävä ”Voitonpäivä” 9.5. oli myös Bysantin tutkimuksen seuran vuosikokouspäivä. Sattumalta Venäjään liittyi myös sen esitelmäkin. Sen piti professori Jukka Korpela Itä-Suomen yliopistosta otsikolla ”Bysantti ja keskiajan itäinen Eurooppa”.
Korpelalta on äskettäin ilmestynyt kirja Muinais-Venäjän myytti. Kiovan Rus, Ukraina ja vanhan Venäjän historia (Gaudeamus) ja hänen esitelmänsä liittyikin nimenomaisesti Kiovan Rusiin ja Venäjään. Korpela kaivoi innolla maata nyky-Venäjänkin johdon propagoiman kertomuksen alta, jossa Venäjän historia nähdään suorana jatkumona Kiovan Rusista ja Bysantille on annettu merkittävä rooli.
Korpela korosti, että keskiajalla ihmisten perspektiivi oli ensisijaisesti paikallinen. Nyky-Venäjä taas juontaa juurensa Moskovan ruhtinaskunnasta, joka oli hyvin vahvasti orientoitunut mongolien suuntaan. Hän piti pohdinnan arvoisena, miksi Moskova ei kääntynyt islamiin kuten Euroopan mongolit (tai tataarit) tekivät. Korpela esitti, että Moskovan hallitsijoiden tukijat koettivat Bysantin vaikutusta korostamalla nimenomaisesti peitellä islamin ja mongoliesikuvien tärkeyttä Moskovalle aikana, jolloin ruhtinaskunta alkoi saada merkitystä.
Mongolithan olivat tärkeitä nimenomaan sodankäyntitaitojensa johdosta – asian, johon tulen paneutumaan syksyllä ilmestyvässä Sota keskiajalla kirjassani (Atena Kustannus). Tulen siinä sivuamaan myös Kiovan Rusia ja Venäjää, mutta on todettava, että niiden keskiaikaista sotahistoriaa ei kovin hyvin tunneta lähteiden puutteen tähden. Tämä on mahdollistanut monenlaiset ja monesti heikolla pohjalla olevat tulkinnat. Lisäksi lännessä venäläinen tutkimus jää herkästi kielimuurin taakse.
Korpelan kirjaa ei ollut tilaisuudessa myytävänä, mutta halukkaat saivat ostaa Bysantin tutkimuksen seuran julkaiseman teoksen Tuhannen vuoden kirjavuori. Kirjallisia näkökulmia Bysantin kulttuuriin (toimittaneet Pia Houni ja Kalle Knaapi). Kirja on ilmestynyt sähköisesti jo aikaisemmin, mutta nyt siitä saatiin kaunis fyysinen pokkariversio. Teoksen tekstien joukossa on myös oma ristiretkiaikaista Morean kronikkaa käsittelevä artikkelini. Tuhannen vuoden kirjavuoren painetun version voi tilata Bysantin tutkimuksen seuralta bts@pro.tsv.fi hintaan 20 euroa + postikulut ja varmasti myös monia tekijöistä (ainakin minä) on valmis luopumaan yhdestä tai useammasta tekijäkappaleestaan vastaavin ehdoin.